
İş Kur teşvik şartları işverenler ve iş arayanlar için farklılık gösterir. Böyle durumlarda teşviklerden yararlanmak isteyen kişilerin şartları kendi bulunduğu statüye göre yerine getirmesi gerekir. Bu teşvikler İŞKUR tarafından işverenlere ve zaman zaman da işçilere yönelik olarak sunulur. Mali destek olabileceği gibi çeşitli vergi indirimleri de olabilir. Hatta prim avantajları olarak da uygulanabilir. Bu teşviklerin amacı hem işsizlik durumunu azaltmak hem de sektörleri canlandırma amacı taşımaktadır.
Teşvikler daha çok işverenleri baz alınarak yayınlanır. Bunlardan yararlanacak kişilerin de yerine getirmesi gereken birtakım İş Kur teşvik şartları bulunmaktadır. Bazı teşviklerden çalışanların da dolaylı olarak yararlanabilmesi mümkündür.
İŞKUR Teşviklerden Yararlanma Şartları
İstihdamın korunmasından geliştirilmesine kadar birçok alanda faaliyetlerini devam ettiren İŞKUR, çeşitli teşviklerle piyasaları canlandırmayı da amaçlar. Bu aşamada ülkemizdeki işsizliğin önüne geçebilmek ve işsiz kişileri istihdam etmek için işverenlerin yararlanabileceği birçok destek sunmaktadır. İş Kur teşvik şartları kapsamında işverenlerin belirli standartlara uyması gerekiyor. Bu iş yerinde bir düzenleme olabileceği gibi çalıştırılması gereken işçi sayısı da olabilir. İşyeri yönünden aranan İş Kur teşvik şartları arasında şunları saymak mümkündür:
- İşverenin özel sektörde olması
- Tüm prim ve hizmet belgelerinin yasal süre içerisinde SGK’ya teslim edilmesi
- Sigorta primlerinin zamanında ödenmesi
- Yasal ödeme süresi geçen primlerin ya da idari para cezalarının gecikme cezalarının bulunmaması
- Çalıştırılan kişilerin herhangi bir şekilde sigortalı belirtilip çalıştırılmamasına yönelik tespit olmaması
- Sigortalı olarak bildirilmeden kişi çalıştırılmasının tespit edilmemesi
- Sigortalının bildirilen aylık prim ya da hizmet evraklarındaki ya da muhtasar prim hizmet beyannamelerinde belirtilen ortalamaya ek olarak çalıştırılması
İŞKUR Kadın, Genç ve Mesleki Yeterlilik Belgesi Olanlar İçin Teşvik Şartları
Kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi olanlar için verilen İŞKUR teşviklerinde de özel şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar içerisinde kişinin son 6 ay içerisinde herhangi bir işyerinde çalışmamış olması gerekiyor. Aynı zamanda işe alınan kişinin İŞKUR kaydının işsiz statüsünde olması önemlidir. Bununla birlikte İş Kur teşvik şartları kapsamında yeni bir istihdam sağlanması önemlidir. Yani kişi işyerinde bir çalışan olmamalıdır. İş gücüne ekstra olarak yeni bir kişinin işe alınması gerekmektedir.
İŞKUR İşsizlik Ödeneği Alanların İstihdamına Yönelik Teşvik Şartları
İşsizlik ödeneği alanların istihdam durumlarına yönelik olarak İş Kur teşvik şartları hem işveren hem de çalışan açısından belirlenmiştir. Bu süreçte işverenlerin mutlaka özel sektörde olması gerekiyor. Aynı zamanda işten ayrılan kişinin daha önce çalıştığı iş yerine tekrar alınması durumunda bu ödenekten yararlanma şansı olmamaktadır. Bunun yanında işverene destek sağlandığı sürece ilk etapta işsizlik ödeneği için belirlenmiş olan toplam hak sahipliği bu süreden düşülmektedir. Aynı zamanda işverenlerin tüm aylık prim ve hizmet belgelerini ilgili dönem içerisinde SGK’ya vermesi gerekiyor. Bu primlerin de mutlaka yasal süre içerisinde ödenmesi gerekiyor.
Daha fazla işkur ile ile ilgili güncel bilgileri incelemek isterseniz işkur kategorimizi incelemeyi unutmayınız.