İşkur Nakdi Ücret Desteği, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun geçici 24’üncü maddesi kapsamında, iş sözleşmesi feshedilen veya işsiz kalan kişilere, işsiz kaldıkları dönem için belirli süre ve miktarda yapılan ödemedir.
Nakdi Ücret Desteği Şartları Nelerdir ?
15 Mart 2020 tarihinden sonra iş sözleşmesi feshedilen veya işsiz kalan kişilere verilmektedir. Nakdi ücret desteğini almak için, iş sözleşmesinin feshedildiğinin veya işsiz kalındığının İŞKUR’a bildirilmesi gerekmektedir.
Nakdi ücret desteğini alabilmek için aşağıdaki şartlar aranır:
- 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na göre işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,
- Hizmet akdinin feshinden önceki son 360 gün içinde en az 180 gün sigortalı olarak çalışmış olmak,
- İş sözleşmesinin feshinden sonra 30 gün içinde İŞKUR’a başvurmuş olmak,
- İşsizlik ödeneğine hak kazanmamış olmak,
- 18 yaşını doldurmuş olmak,
- İşsizlik sigortası primini ödemek için gerekli prim gün sayısını doldurmuş olmak.
Nakdi Ücret Desteği Ne Kadar
İşsiz kaldıkları dönem için işçinin son 4 aylık ortalama brüt kazancının %60’ı oranında yapılmaktadır. Nakdi ücret desteğinin günlük miktarı, asgari ücretin günlük brüt tutarının %60’ı kadardır.
Bu destek, işsiz kaldıkları dönem için işçilere en fazla 300 gün süreyle verilmektedir. Nakdi ücret desteğinin ödemeleri, her ayın 5’inde yapılmaktadır. Ücret desteğinden yararlanan kişiler, iş arayan statüsünde kabul edilir ve İŞKUR’un sunduğu danışmanlık, işe yerleştirme ve mesleki eğitim hizmetlerinden yararlanabilirler.
İşkur Nakdi Ücret Desteği Kaç Ay Ödenecek
Bu destek 300 gün süreyle ödenmektedir. Bu süre, işsiz kalınan ilk günden itibaren başlamaktadır. İşsiz kalan kişilerin geçimlerini sağlayarak, iş bulmalarına yardımcı olmak amacıyla verilmektedir. İşsiz kalan kişilerin iş bulma sürelerini kısaltarak, işgücü piyasasına daha hızlı bir şekilde dönmelerine yardımcı olmaktadır.
Ücret desteğinden yararlanmak için, iş sözleşmesinin feshedildiğinin veya işsiz kalındığının İŞKUR’a bildirilmesi gerekmektedir. İŞKUR, gerekli şartları sağlayan kişilere nakdi ücret desteği ödemesi yapmaktadır.
Nakdi Ücret Desteği Başvuru Nasıl Yapılır
Ücret Desteği başvurusu, iş sözleşmesinin feshedildiği veya işsiz kalındığının İŞKUR’a bildirilmesi ile yapılır. İş sözleşmesinin feshedildiği veya işsiz kalındığının bildirilmesi için, işveren veya işçi tarafından İŞKUR’a başvuruda bulunulmalıdır.
İşçi tarafından başvuruda bulunulması halinde, işçi tarafından doldurulacak bir form ile birlikte, işçinin kimlik bilgileri ve iletişim bilgileri İŞKUR’a sunulur. Ayrıca, işçinin son 4 aylık ortalama brüt kazancını gösteren belge de İŞKUR’a sunulmalıdır.
İnternet üzerinden başvuru yapmak için, İşkur e şube giriş yaptıktan sonra, “İş ve İşçi Bulma Kurumu (İŞKUR)” sekmesinden “İşsizlik Ödeneği/Nakdi Ücret Desteği/Kısa Çalışma Ödeneği Başvuru” hizmetini seçerek başvuru işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Şahsen başvuru yapmak için, İŞKUR’un il veya ilçe müdürlüklerine giderek, “Nakdi Ücret Desteği Başvuru Formu“nu doldurarak başvuruda bulunabilirsiniz.
İşkur Nakdi Ücret Desteği başvurusu yaparken, aşağıdaki belgeleri hazırlamanız gerekmektedir:
- İşveren tarafından başvuruda bulunulması halinde:
- İş sözleşmesinin feshedildiğini gösteren belge
- İşçinin kimlik bilgileri ve iletişim bilgileri
- İşçi tarafından başvuruda bulunulması halinde:
- İşçinin kimlik bilgileri ve iletişim bilgileri
- Son 4 aylık ortalama brüt kazancını gösteren belge
Ücret Desteği başvurusu, iş sözleşmesinin feshedildiği veya işsiz kalındığı tarihten itibaren 30 gün içinde yapılmalıdır. Başvurunun 30 gün içinde yapılmaması halinde, başvuru geçersiz sayılmaktadır. Başvuru İşkur tarafından değerlendirilmektedir. Başvurunuz olumlu sonuçlanırsa, nakdi ücret desteği ödemeleri, her ayın 5’inde yapılmaktadır.